banner

MEDEWERKERS VERTELLEN

KLAAS

Engineer

Bij VMT zijn we gespecialiseerd in innovatieve engineering. Daarom staat in ons innovatielab in Culemborg ook alles in het teken van innovatie én het verbeteren van processen en producten. Iemand die zich daar dagelijks mee bezighoudt, is onze engineer Klaas van den Belt. Met zijn passie voor het verbeteren van productielijnen, het efficiënter maken van processen en het inzetten van robots, past hij perfect in ons team. In dit interview stelt hij zichzelf aan je voor en vertelt hij over de rol van automatisering en robotlassen in zijn functie.

De werkweek van een engineer bij VMT

“In eerste instantie ben ik aangenomen om de klantaanvragen voor producten uit te tekenen en te engineren. Maar omdat VMT op dit moment in een stroomversnelling zit qua automatisering, houd ik mij nu ook veel bezig met de implementatie van nieuwe machines. Hierbij is veel denkwerk vereist, aangezien je een nieuwe machine niet zomaar ergens in de hal kunt neerzetten”, vertelt Klaas. Hoe dat zit, legt hij vervolgens uit: “Op het moment dat je van een plaat metaal een bepaald eindproduct wilt maken, kan dat vaak maar in een specifieke volgorde. Dus op het moment dat je een gedeelte van dat proces wilt automatiseren, moet de machine ook op de juiste plek in die productielijn komen te staan zodat je geen extra meters hoeft te lopen. Naast het implementeren van nieuwe machines houd ik mij ook bezig met het engineren van de producten die we vandaag de dag maken. Maar ik filosofeer ook met de directie over de lange termijn doelen van VMT, begeleid stagiairs en ik breng allerlei verbeteringen tot stand. Een erg variërende functie dus, waardoor geen week -wat zeg ik; geen dag- hetzelfde is.”

Van concept tot eindproduct met geautomatiseerde metaaltechniek

Een goed product valt of staat volgens Klaas met hoe goed en makkelijk het in elkaar te zetten is. Daarom is hij altijd bezig om producten slimmer te maken, zodat ze sneller en makkelijker door de fabriek ‘heenlopen’. Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Hoe het proces van aanvraag tot eindproduct verloopt, legt Klaas ons uit: “Op het moment dat we een aanvraag binnenkrijgen van een klant, ligt er vaak al een concept, tekening of redelijk ver uitgewerkt product. Ik begin dan met het ontleden van de aanvraag, door alle bewerkingsstappen van de productie al door te nemen. Maar ik bedenk ook welke onderdelen ik op de robot kan laten lassen of op de machine kan laten buigen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk gebruik maken van de machines die we hier hebben. En dat biedt ook voordelen voor de klant én onszelf. Zo kunnen we gemakkelijker grotere series maken en is er minder kans op uitval en fouten. We draaien nu bijvoorbeeld een project waar we 19.000 dezelfde bakken moeten produceren. Zonder geautomatiseerde technieken hadden we dat nooit zo snel, precies en constant kunnen maken. En doordat de machine het gestandaardiseerde werk van ons overneemt, blijft er voor ons meer tijd over voor de technisch hoogstaande klussen. Zo blijft je werk uitdagend.”

Met innovatieve metaaltechniek maken wij ieder product en ieder proces intelligenter én efficiënter

Op het moment dat de aanvraag is omgezet naar een technische tekening en er is bepaald waar er in het proces, materiaal of de techniek verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, gaan Klaas en zijn collega’s aan de slag met de productie van het eindproduct. Klaas: “De lasrobots lassen bijvoorbeeld een groot deel van onze standaardproducten weg. Omdat hiervoor alle mallen al zijn gemaakt en de programmeerprogramma’s al bestaan, zijn de stelkosten laag en is het een kwestie van de mal op de tafel schroeven. Door bij elk product dat wij produceren zo slim mogelijk om te springen met het programmeren en de mal van het product, zorgen we voor een kortere doorlooptijd en een sneller antwoord naar de klant. Door deze aanpak en het feit dat VMT een one-stop-shop is, kunnen we al binnen 1,5 dag starten met de productie.”

Werken bij VMT

Wil jij net als Klaas ook werken aan innovatieve producten, volgens de nieuwste metaaltechnieken? We zijn nog op zoek naar talentvolle ingenious engineers. Bekijk onze vacatures en solliciteer. Volgens Klaas pas je echt in het team als je een positieve vibe hebt en respect hebt voor elkaar: “Welk niveau je ook hebt, iedereen draagt zijn of haar steentje bij aan het eindproces. Samen werken we aan beter VMT.”

Meer weten?

Heb je vragen over dit verhaal? Neem contact met ons op en vraag naar Kees Verschoor of Henry Wisse.

VACATURES
Project Engineer
Bekijk vacatures

Jij bent van A tot Z betrokken bij een engineeringsproject. Van de voorbereidingen en het maken van de planning tot de evaluatie na oplevering. Dus word jij blij van techniek en machinebouw en wil jij jouw ervaring als project engineer inzetten binnen VMT? Dan krijg je daar ook een hoop voor terug.

Engineering
Culemborg
39 uur
Logistiek medewerker
Bekijk vacatures

Met jouw reachtruckdiploma op zak en een ordelijke, nauwkeurige, gestructureerde werkhouding, ben jij de logistiek medewerker die perfect past in het productieteam van VMT. Jij zorgt dat je collega’s voorzien worden van de juiste halffabricaten en verpakkingsmaterialen en brengt met de reachtruck producten van a naar b.

Logistiek
Culemborg
39 uur
Inkoopmanager metaaltechniek
Bekijk vacatures

Als inkoopmanager ben je verantwoordelijk voor materiaalinkoop, relatiebeheer en de controle- en kwaliteitscheck. Wil jij met jouw leidinggevende kwaliteiten aan de slag bij VMT? Lees de vacature en solliciteer

Inkoop
Culemborg
39 uur
Operator Kantbank LVD
Bekijk vacatures

Jij staat voor kwaliteit! Met jouw ervaring als operator kantbank weet je de LVD-kantbanken op de juiste wijze in te stellen volgens de werkopdrachten en technische informatie. Ook let je op kwaliteit en maatvoering tijdens en na het zetproces én voorkom je beschadigingen.

Plaatwerk
Culemborg
39 uur
Las- en Machinebouwspecialist (MIG/TIG)
Bekijk vacatures

Als Las- en Machinebouwspecialist (MIG/TIG) bij VMT creëer jij het beste eindresultaat voor onze klanten. Hoe? Op basis van technische tekeningen las jij complexe samenstellingen en constructies in staal, aluminium en RVS. Dat doe je op onze lasafdeling.

Las & Constructie
Culemborg
39 uur
Lasser/ Machinebouwer (MIG/TIG)
Bekijk vacatures

Op basis van technische tekeningen las jij als Lasser/Machinebouwer bij VMT complexe samenstellingen en constructies in staal, aluminium en RVS. Zo creëer je het best mogelijke eindresultaat.

Las & Constructie
Culemborg
39 uur
Kantbank operator
Bekijk vacatures

Platen kanten/zetten; daar weet jij alles van! Met jouw ervaring als kantbank operator weet je de kantbank op de juiste wijze in te stellen én bewaak je ook de kwaliteit van de producten tijdens en na het zetproces.

Plaatwerk
Culemborg
39 uur
Open Sollicitatie
Bekijk vacatures

Wij begrijpen maar al te goed dat je graag bij VMT wil komen werken. Maar het kan natuurlijk zijn dat de vacature die op jouw lijf geschreven is, op dit moment niet op onze website staat. Geen probleem want we zijn altijd op zoek naar echte toppers in hun vak!

Open Sollicitatie
Culemborg
40 uur