banner

MEDEWERKERS VERTELLEN

KLAAS

Engineer

Bij VMT zijn we gespecialiseerd in innovatieve engineering. Daarom staat in ons innovatielab in Culemborg ook alles in het teken van innovatie én het verbeteren van processen en producten. Iemand die zich daar dagelijks mee bezighoudt, is onze engineer Klaas van den Belt. Met zijn passie voor het verbeteren van productielijnen, het efficiënter maken van processen en het inzetten van robots, past hij perfect in ons team. In dit interview stelt hij zichzelf aan je voor en vertelt hij over de rol van automatisering en robotlassen in zijn functie.

De werkweek van een engineer bij VMT

“In eerste instantie ben ik aangenomen om de klantaanvragen voor producten uit te tekenen en te engineren. Maar omdat VMT op dit moment in een stroomversnelling zit qua automatisering, houd ik mij nu ook veel bezig met de implementatie van nieuwe machines. Hierbij is veel denkwerk vereist, aangezien je een nieuwe machine niet zomaar ergens in de hal kunt neerzetten”, vertelt Klaas. Hoe dat zit, legt hij vervolgens uit: “Op het moment dat je van een plaat metaal een bepaald eindproduct wilt maken, kan dat vaak maar in een specifieke volgorde. Dus op het moment dat je een gedeelte van dat proces wilt automatiseren, moet de machine ook op de juiste plek in die productielijn komen te staan zodat je geen extra meters hoeft te lopen. Naast het implementeren van nieuwe machines houd ik mij ook bezig met het engineren van de producten die we vandaag de dag maken. Maar ik filosofeer ook met de directie over de lange termijn doelen van VMT, begeleid stagiairs en ik breng allerlei verbeteringen tot stand. Een erg variërende functie dus, waardoor geen week -wat zeg ik; geen dag- hetzelfde is.”

Van concept tot eindproduct met geautomatiseerde metaaltechniek

Een goed product valt of staat volgens Klaas met hoe goed en makkelijk het in elkaar te zetten is. Daarom is hij altijd bezig om producten slimmer te maken, zodat ze sneller en makkelijker door de fabriek ‘heenlopen’. Automatisering speelt hierin een belangrijke rol. Hoe het proces van aanvraag tot eindproduct verloopt, legt Klaas ons uit: “Op het moment dat we een aanvraag binnenkrijgen van een klant, ligt er vaak al een concept, tekening of redelijk ver uitgewerkt product. Ik begin dan met het ontleden van de aanvraag, door alle bewerkingsstappen van de productie al door te nemen. Maar ik bedenk ook welke onderdelen ik op de robot kan laten lassen of op de machine kan laten buigen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk gebruik maken van de machines die we hier hebben. En dat biedt ook voordelen voor de klant én onszelf. Zo kunnen we gemakkelijker grotere series maken en is er minder kans op uitval en fouten. We draaien nu bijvoorbeeld een project waar we 19.000 dezelfde bakken moeten produceren. Zonder geautomatiseerde technieken hadden we dat nooit zo snel, precies en constant kunnen maken. En doordat de machine het gestandaardiseerde werk van ons overneemt, blijft er voor ons meer tijd over voor de technisch hoogstaande klussen. Zo blijft je werk uitdagend.”

Met innovatieve metaaltechniek maken wij ieder product en ieder proces intelligenter én efficiënter

Op het moment dat de aanvraag is omgezet naar een technische tekening en er is bepaald waar er in het proces, materiaal of de techniek verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, gaan Klaas en zijn collega’s aan de slag met de productie van het eindproduct. Klaas: “De lasrobots lassen bijvoorbeeld een groot deel van onze standaardproducten weg. Omdat hiervoor alle mallen al zijn gemaakt en de programmeerprogramma’s al bestaan, zijn de stelkosten laag en is het een kwestie van de mal op de tafel schroeven. Door bij elk product dat wij produceren zo slim mogelijk om te springen met het programmeren en de mal van het product, zorgen we voor een kortere doorlooptijd en een sneller antwoord naar de klant. Door deze aanpak en het feit dat VMT een one-stop-shop is, kunnen we al binnen 1,5 dag starten met de productie.”

Werken bij VMT

Wil jij net als Klaas ook werken aan innovatieve producten, volgens de nieuwste metaaltechnieken? We zijn nog op zoek naar talentvolle ingenious engineers. Bekijk onze vacatures en solliciteer. Volgens Klaas pas je echt in het team als je een positieve vibe hebt en respect hebt voor elkaar: “Welk niveau je ook hebt, iedereen draagt zijn of haar steentje bij aan het eindproces. Samen werken we aan beter VMT.”

Meer weten?

Heb je vragen over dit verhaal? Neem contact met ons op en vraag naar Kees Verschoor of Henry Wisse.

VACATURES
Lasrobotoperator
Bekijk vacatures

Dankzij jouw technisch inzicht weet jij onze lasrobotcellen met de juiste configuratie in te richten en te bedienen. Zo worden klantorders correct afgehandeld. Gaat er onverhoopt toch iets mis, dan weet jij lopende productieprogramma’s bij te sturen of kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren.  

Las & Constructie
Culemborg
39 uur
Werkvoorbereider klantorders
Bekijk vacatures

Als werkvoorbereider klantorders word jij dé schakel tussen de klant en de werkvloer. Jij bespreekt de wensen van de klant, verwerkt dit tot orders (binnen de gevraagde levertijd) en zorgt dat alles op de werkvloer op rolletjes loopt.

Werkvoorbereiding
Culemborg
39 uur
Handlasser (MIG/TIG)
Bekijk vacatures

Op basis van technische tekeningen las jij als Handlasser (MIG/TIG) bij VMT Companies complexe samenstellingen en constructies in staal, aluminium en RVS. Zo creëer je het best mogelijke eindresultaat.

Las & Constructie
Culemborg
39 uur
Assemblagemedewerker
Bekijk vacatures

Na het lezen van de technische tekening weet jij precies welke producten jij moet assembleren tot eindproduct. Hiervoor komen jouw ervaring als assemblagemedewerker en twee rechterhanden goed van pas.

Assemblage
Culemborg
40 uur
Allround (CNC) Verspaner
Bekijk vacatures

Jij gaat altijd voor het beste resultaat. Aan de hand van technische tekeningen programmeer jij de verspaningsmachines en voer je verschillende draai- en frees-werkzaamheden uit. En dankzij jouw ervaring als verspaner doe je dit op een zo efficiënt mogelijke manier.

Plaatwerk
Culemborg
39 uur
Open Sollicitatie
Bekijk vacatures

Wij begrijpen maar al te goed dat je graag bij VMT wil komen werken. Maar het kan natuurlijk zijn dat de vacature die op jouw lijf geschreven is, op dit moment niet op onze website staat. Geen probleem want we zijn altijd op zoek naar echte toppers in hun vak!

Open Sollicitatie
Culemborg
40 uur